Chronische of levensbedreigende ziekte van jezelf
of van een geliefde

De diagnose is voor jezelf en je geliefden een schok.
Dat je leven, gezondheid en toekomstverwachtingen in een ander daglicht staan kan verschillende emoties oproepen en je in de war brengen.
Ook kan er in eerste instantie opluchting zijn omdat de onzekerheid voorbij is.

Praktische zaken
Allerlei vragen tussen hoop en vrees komen op en het kan zijn dat je hierdoor niet helder kunt nadenken terwijl je bepaalde keuzes moet maken.
Ik kan je begeleiden in het duidelijk krijgen van wat je wilt en ook aandacht en steun geven op lichamelijk, geestelijk-emotioneel en spiritueel gebied.

Samen op weg, behandelplan

We werken o.a. met de Verbeeldings-toolkit (meer informatie: Verbeeldingstoolkit).
Imaginatie kan direct helpen bij het emotioneel verwerken van alles wat er speelt rond de ziekte en het veranderende leven.
Hiermee heb je een actieve inbreng in het eigen proces van de ziekte, pijn, verlies, angst voor de dood, de medische behandeling, herstel, relaties, gezin, werk en kwaliteit van leven.
Zachte en invoelende lichaamsbehandelingen geven ontspanning, welbehagen en energie waarvan je kunt genieten en die diep doorwerken in je wezen.
Dit zal je sterken om gemakkelijker en liefdevol met je lichaam en gevoelens om te gaan.
En als je weet dat je gaat sterven kunnen we samen kijken hoe jij je hierop kunt en wilt voorbereiden.

 

Als ziekte een geliefde treft
In eerste instantie gaat alle aandacht uit naar degene die patiƫnt is (geworden).
Je betrokkenheid krijgt gedurende het proces steeds opnieuw vorm in het zoeken naar de balans tussen geven en ontvangen.
Belangrijk is om hierin goed voor jezelf te blijven zorgen in je onmacht, verdriet, weerstand en eigen behoeften, en om helder en respectvol te communiceren.
In de begeleiding geven we speciale aandacht aan hoe je je hierin kunt bekwamen.