EFT/EMDR

EFT: Emotional Freedom Technique
EMDR: Eye Movement Desensitisation and Reprocessing
Een EFT/EMDR–sessie staat niet op zichzelf en wordt als onderdeel van de begeleiding of therapie ingezet. 

 

Negatieve gedachtespiralen en –emoties, angsten/paniek of depressieve gevoelens kunnen een disfunctionele respons zijn op onverwerkte (traumatische) belevenissen of negatieve overtuigingen. Toepassen van de EFT/EMDR-technieken hebben tot gevolg dat deze disfunctionele respons zich oplost tot nul: ze verdwijnt, voorgoed.

Je komt los van de ongewenste emoties en automatische reacties en kunt neutraal kijken naar de herinnering waardoor deze reacties voorheen steeds werden opgeroepen.

De herinnering verliest zo zijn lading, je reageert er niet meer op of je reactie erop is opbouwend en gezond.

EFT/EMDR kan ook worden ingezet bij een steeds terugkerend negatief zelfbeeld, chronische pijn en angstklachten. 

 

EFT maakt gebruik van de energiestroom in de meridianen als koppeling tussen lichaam en geest. (Over meridianen en Qi kun je meer lezen op de pagina Iokai Shiatsu en Qi Gong.)

Het kloppen op bepaalde punten werkt ontstorend en herstelt de energiestroom waarbij vastzittende emotioneel geladen gedachten zich oplossen.
De EMDR-procedure werkt met specifieke oogbewegingen en versterkt in combinatie met EFT het ontstoren en oplossen van negatieve gedachten en gevoelens.   

 

In de sessie stellen we samen vast hoe je denkt over en hoe je je voelt met betrekking tot de ervaringen waar je wel vrij van wilt zijn maar die je almaar niet kunt loslaten.
We bepalen het uitgangspunt om de EFT/EMDR-procedure te gaan toepassen en  ik begeleid je vervolgens in het toepassen van de procedure. Hierin ervaar je zelf hoe het gaat en dat je negatieve gevoelens en gedachten verdwijnen. Soms laag na laag.

Je krijgt duidelijke instructies mee om de EFT/EMDR techniek ook zelf thuis te kunnen gebruiken.